27 април 2015

Luš

Luš (na francuskom louche - turbulentno, uzburkano) je turbulentno oblačasto komešanje u čaši kad se absintu dodaje hladna voda. To su u stvari etarska ulja (najviše trans-anetol iz anisa i komorača) koja su rastvorena u alkoholu. Razblaživanjem, etil alkohol se vezuje za vodu i otpušta anetol koji je otporan na prodor fotona tako da reflektuje svetlost koju mi vidimo kao luš. Ovo je jako pojednostavljeno objašnjenje. Što više alkohola, to više rastvorenog anetola i potencijala za dobar luš. Smatra se da je jačina od 53-55 stepeni alkohola donja granica za obezbeđivanje pristojnog luša. Dobar luš se odlikuje sporim, turbulentnim formiranjem ispod površine, dok na vrhu treba da se što duže održi tanak sloj nerazređenog absinta (i on se na kraju zamagli). Finalno, u čaši treba da izgleda neprozirno, kremasto, mlečno belo za neobojene absinte, a svetlo zeleno za ofarbane. Stajanjem u čaši luš ne sme ni delimično, a ni ceo da se izgubi. Momentalno i brzo formiranje luša ukazuje na to da je izazvan veštačkim dodacima. Zvezdasti anis (Illicuim verum) sadrži puno trans-anetola, pa se često koristi kao osiguranje za dobar luš, ali po cenu gubitka arome ostalih biljaka. Luš je integralni deo pića koje se zove absint i ako nema luša, nema ni absinta, ma šta pisalo na etiketi.

Luš na primeru Heritage absinta

Нема коментара:

Постави коментар